söndag 16 november 2008

Dagens juridiska rådgivning


§

Sambolagen (2003:376) är tillämplig på personer i ett parförhållande som bor tillsammans. 

Endast gemensam bostad (5 §) och gemensamt bohag (6 §) som anskaffats för gemensamt bruk kan utgöra samboegendom (3 §). Bodelning sker på begäran av en sambo när samboförhållandet upphör (8 §). Det som utgör samboegendomen ska ingår i bodelningen (8 §) och fördelas lika mellan samborna (14 §). 

Så om en person för egna medel köper en lägenhet för att flytta ihop med sin käraste utgör denna lägenhet i lagens mening samboegendom vilket berättigar den andra partnern till hälften av värdet på lägenheten vid en eventuell bodelning. 

Sambolagen är dock dispositiv (bortsett från 22 §). Detta betyder att bestämmelserna i sambolagen går att avtala bort. Vill man inte att att bodelning ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen kan man avtala om detta med sin partner. Ett skriftligt avtal undertecknat av de båda skall då upprättas (9 §).

Så om du är tillsammans med någon som du känner att det börjat knaka i fogarna med, och ni bor i en lägenhet som utgör samboegendom som du bekostat utan att avtala om att den inte ska utgöra samboegendom är mitt tips följande; låtsas som inget, skaffa en hyresrätt, flytta in där, sälj din lägenhet och gör sen slut. Rätten till likadelning gäller inte erhållen köpesumma. 

Upplyftande tips såhär i ekonomiska kristider...

§

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar